PESNIŠTVO

Sara Peruš: Vztrajati, negotovosti navkljub

Katarina Gomboc Čeh: Negotovosti navkljub. JSKD, revija Mentor, Ljubljana, 2018.

Pesnica in jezikoslovka Katarina Gomboc Čeh je leta 2018 izdala svojo prvo pesniško zbirko Negotovosti navkljub. Zbirka je sestavljena iz treh ciklov: Globoko v meni / je votlo poletje, Da človeško srce lahko poči / čeprav je iz mišicein Dvojino sem osvajala / kakor samouk bližine. Skozi vse tri cikle bralcem približa različne tematike: ljubezen, ženska, medsebojni odnosi, odhajanja, nasilje in obstajanje/vztrajanje.

Ob pesmih je moč čutiti globoko osebno izpoved, saj avtorica v nekaterih razkriva številne tegobe iz svojega otroštva in odraslosti. Moderni slog v zbirki se kaže s prostim verzom, pesmi nimajo stalne oblike, kitice so različno dolge. Motivika v pesmih je nezahtevna in bralcu razumljiva. Prevladujejo motivi hrepenenja, strahu, smrti, ljubezni in zorenja.

V prvem ciklu Globoko v meni / je votlo poletjese pesnica naslanja na pogum. Ta je zanjo podzavesten. Hkrati predstavi zunanji svet, ki je lahko včasih neusmiljen, neizprosen in krut: Zapuščen ameriški jug / prašne ceste / visoke trave ruskih step (Kompas). Prav tako se v prvem ciklu dotakne občutka samote, osamljenosti in tesnobe: Osamljenost je / enosobno stanovanje / s pogledom na študentski dom (Slovar).

V drugem ciklu z naslovom Da človeško srce lahko poči / čeprav je iz mišice se avtorica osredotoči na svoje lastno življenje od otroštva do odraslosti. Bralcu razkrije občutke tujosti, strahu, bližine in ženskosti: Moja ženskost je drugačna od tvoje / zato včasih ne najdem besed / s katerimi bi te pomirila (Letni časi). Atmosfero v drugem ciklu ustvarja s premikom na različne lokacije, denimo, Ukrajino (Vem) in Bolgarijo (Spomini na Bolgarijo). Med drugim jo zanima tudi politična problematika, vojna in nasilje: Na seznamu dežel / ki jih želim obiskati / je Sirija / včeraj sem jo prečrtala (2015). Tu naravnost subtilno izraža trpljenje, predvsem trpljenje otrok: Otroci / ob katerih je odjeknila bomba / bodo nekoč odrasli (Otroci). Pesmi v drugem ciklu so zato klic k spravi, slogi in miru.

V tretjem ciklu z naslovom Dvojino sem osvajala / kakor samouk bližine se Gomboc Čehova v celoti osredini na temo ljubezni, hrepenenja in bližine: Danes se ne bosta ljubila / utrujena od hoje in mraza / bosta ob prižgani televiziji / počasi ugašala (Hotelska soba).
Obenem ob koncu cikla dokončno dozori njeno spoznanje, kaj je dovolj za živeti: Dovolj je za živeti / obiskati New York jeseni / Moskvo pozimi / Kjoto spomladi / Bajkalsko jezero poleti (Živeti).

Pomembna značilnost pesniške zbirke je dejstvo, da je v vseh treh ciklih moč zaslediti  naklonjenost in navezanost pesnice do slovanskih držav. V prvem tako omenja Hrvaško: Z okna apartmaja v Malinski / vidiš trajekt, ki pelje od Reke do Cresa (Okno), dalje pogosto omenja države Vzhodne Evrope: Njuna tretja hči se trideset let pozneje podaja / v vztrajno raziskovanje otožnih dežel / ki mlaskajo z zmehčanimi soglasniki / in jih na mentalnem zemljevidu Evrope / ni mogoče najti / čeprav resničnega zasedajo skoraj polovico (Ero destinato alla sensibilita). V drugem ciklu sledi pusti Bolgarija Spomini na Bolgarijo, Ukrajina v pesmi Vem, v tretjem pa glavno mesto Rusije: Skozi okno bo sijala / rumena svetloba nočne Moskve (Hotelska soba).

V pesmih, ki omenjajo slovanske države se čuti odpor do marginalizacije, ki se tem deželam poudarjeno skozi različne perspektive dogaja vso zgodovino. Lirski subjekt v celotni zbirki priznava strahove in negotovost nad spoznanjem ljubezni, sveta in družbe.

Poezija Katarine Gomboc Čeh bralcu izraža široko paleto čustev, s katerimi se posameznik enostavno mora identificirati. Jezikovna figurativnost in dovršen slog sta vidna v vseh delih. Pesmi v zbirki oddajajo posebno, čutno energijo in so močno izpovedne. Avtorica z izbranimi besedami gradi Pričakovanje in ustvarja idejno napetost celote. Katarina Gomboc Čeh je na slogovni in idejni ravni pesniške zbirke dokazala neizpodbitno izbrušenost. Z Negotovostjo navkljub je pokazala svež pesniški izraz zato, ker je znane teme premislila na novo, subjektivizirala in iskreno doživela. Knjiga je dobrodošel primer sodobne poezije in nedvomno vredna branja.

Komentarji so izklopljeni za Sara Peruš: Vztrajati, negotovosti navkljub